پوست حساس به آسانی در برابر عواملی مانند سرما، گرما، نور خورشید، محصولات آرایشی و بهداشتی تحریک می گردد. شکل واکنش ها ممکن است در هر پوستی متفاوت باشد. اما چیزی که در همه ی پوستهای حساس مشترک است، واکنش پذیری سریع آنها در مقابل عوامل خارجی است. در این مقاله می خواهیم بیشتر پیرامون پوست حساس صحبت کنیم. اگر جز افرادی هستید که پوست تحریک پذیری دارد خواندن مقاله ی زیر را از دست ندهید.

آشنایی با پوست حساس

در مقاله های زیادی درباره ی پوستهای مختلف بحث کردیم. اما این بار می خواهیم به طور عمیق تر به پوست حساس بپردازیم. اینکه  بدانید پوست حساس چیست و چه علایمی دارد به شما در بهبود وضع پوستتان کمک شایانی خواهد کرد. در اصل این پوست  در کنار سایر پوستها نیز می تواند  قرار بگیرد. برای مثال کسی که پوست مختلطی دارد، امکان دارد پوست تحریک پذیری نیز داشته باشد. البته اکثرا پوستهای خشک مستعد حساسیت هستند. در حالت کلی متخصصین پوست، نشانه های پوست حساس را این چنین بیان کرده اند.

  • قرمزی و کبودی پوست از اولین علائم پوست حساس محسوب می گردد.
  • عکس العمل پوستی مانند پیدایش انواع جوش، تورم و اروزیون( آسیب پوست)
  • خشکی شدید پوست، به قدری است که توانایی محافظت از پایانه های عصبی را ندارد
  • سوزش پوست
  • عدم انعطاف پذیری پوست
  • حالت کشیدگی و خارش نیز از مهم ترین ویژگی های پوست حساس به شمار می آید.

در بالا به تعدادی از خصوصیات پوست حساس اشاره کردیم اما شاید از خودتان بپرسید چرا پوستتان حساس شده است؟ برای دانستن پاسخ این سوال به ادامه ی مقاله توجه کنید.

چرا پوست من حساس است؟

پوستها به خودی خود دارای سیستم محافظتی قوی هستند. این سیستم از لایه هایی مانند اسید چرب و آب تشکیل شده است. پوست حساس نسبت به سایر پوست ها از سیستم محافظتی ضعیفی برخوردار است. علت آن میتواند عدم تعادل سطح پی اچ در پوست باشد. سطح پی اچ در پوستهای نرمال، حدود ۵ می باشد. در این حالت  میزان اسید پوست در حد خوبی است. اسیدی بودن پوست سبب مقابله با باکتری ها و قارچ های مضر پوستی می گردد. افزون بر این لایه ای دیگر در سطح پوست قرار دارد که به آن شاخی می گوییم. این لایه مسئولیت تنظیم ورود و خروج آب را بر عهده دارد. و بدین ترتیب از پوست در مقابل آسیب های خارجی محافظت می کند. اختلال در عملکرد لایه ی شاخی، نفوذ محرکات بیرونی را برای حساسیت پوستی، هموارتر می سازد.

عوامل واکنشی پوست حساس را بشناسید

عوامل زیادی در شکل گیری پوست حساس نقش دارند. ما این عوامل را به دو دسته تقسیم کرده ایم. عوامل درونی و برونی برای آشنایی بیشتر با آنها، به موارد زیر توجه کنید

عوامل درونی

این عوامل شامل مواردی مانند استرس، عدم تعادلات هورمونی، خوردن غذاهای آلرژی زا، قاعدگی نامنظم و … است. شما با کنترل کردن استرس و هورمون های بدنی تان، در بهبود وضع پوستی تان کمک زیادی به خود می کنید.

عوامل برونی

  • بیماری های پوستی یا عکس العمل های آلرژیک مانند اگزما، روزاسه، درماتیت تماسی، پسوریازیس، قارچ های پوستی، آفتاب سوختگی
  • قرار گیری در مقابل عوامل مخرب محیطی مانند نور خورشید، وزش باد، سرما و گرمای شدید
  • دهیدراتگی شدید پوستی
  • وجود مواد شیمیایی نامناسبی مانند پروپیلن گلیکول، اتانول، اکسی کلرید بیسموت و میکا در محصولات آرایشی و بهداشتی
  • وجود رایحه های مصنوعی در این محصولات
  • برخی از افراد نیز با پوشیدن لباس هایی که از لاتکس درست شده اند دچار حساسیت می گردند. امروزه پوشاک هایی مانند دستکش جراحی، کمربند و پوشک بچه از جنس لاتکس هستند.

از سایر علل  پوست حساس نظیر ژنتیک،‌سن، محل زندگی و جنسیت نیز در بروز حساسیت های پوستی دخیل هستند اما میزان اهمیت آنها نسبت به عوامل ذکر شده در درجه ی کمتری است.

انواع مختلف پوست‌های حساس

پوست حساس نیز در انواع مختلفی وجود دارد. ما نوع پوست حساس را از طریقه ی واکنشی که نشان می دهد تشخیص می دهیم ممکن است حساسیت های پوستی در مقابل عوامل بیرونی و درونی به شکل های زیر باشد.

پوستهایی که در اثر حساسیت جوش می زنند

شاید تصور کنید که فقط افرادی که پوست چرب دارند، در صورتشان جوش و آکنه را تجربه می کنند. باید بگوییم گاهی اوقات در اثر مصرف برخی از محصولات آرایشی و بهداشتی پوست تحریک می گردد و به انواع جوش ها و آکنه ها مبتلا می شود. بنابراین همه ی پوستها در معرض جوش های حساسیتی هستند. برای پیشگیری از این امر بهتر است به ترکیبات محصولاتی که استفاده می کنید توجه ویژه ای داشته باشید.

پوستهای حساسی  که  تغییر رنگ می دهند

برخی از پوستها نیز هستند که در اثر عواملی چون ترس، تغییرات آب و هوا،‌ تابش نور خورشید و مصرف غذاهای التهاب زا … دچار گرگرفتگی و سرخی  می شوند. افرادی که پوستشان مستعد روزاسه یا قرمزی  است اغلب میانسال هستند این افراد با  انجام کارهایی مانند  مصرف غذاهای سالم، کاهش استرس در زندگی و استفاده از کرم های ضد التهاب از بروز حساسیت های پوستی جلوگیری کنند.

پوستهای حساسی  که به سوزش و درد دچار می گردند

نمونه ای دیگر از پوستها هستند که بدون اینکه علائمی مانند قرمزی، جوش و التهاب در پوستشان داشته باشند دچار خارش و سوزش در صورت میشوند این  احساس ناملایم ممکن است  بعد از مصرف کرم هایی با ترکیباتی مانند  اسید لاکتیک  پیدا گردد. و یا سایر عوامل محیطی تاثیر گذار در بروز سوزش و خارش نقش داشته باشد.  

پوستهای حساسی که به اگزما مبتلا می شوند

برخی از پوستها نیز در  مقابله با عوامل تحریک زا، دچار اگزما می شوند اگزما یا درماتیت آتوپیک، نوعی التهاب پوستی است که سبب خشکی، قرمزی، سوزش و یا حتی تاول زدن می گردد.

پوست‌ حساس چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

کسانی که پوست حساس دارند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند این مشکلات شامل موارد زیر می شود.

  • پس از استفاده از مرطوب کننده، احساس سوزش در پوستشان می کنند.
  • بعد از خروج از حمام، رنگ پوستشان سرخ و ملتهب می گردد.
  • با شروع فصل سرما،‌ پوستشان تحریک گشته و پوسته پوسته می گردد.
  • در اغلب اوقات احساس خارش در پوستشان می کنند
  • در هنگام عرق کردن، احساس می کنند پوستشان زبر گشته است.
  • استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی جدید بر روی پوستشان، واکنش های التهابی را در پی دارد

 

موارد رایجی که باعث واکنش پوست حساس میشوند

 رایج ترین مواردی که سبب واکنش پوست حساس می شود عبارت هستند از :

  • عدم دقت در انتخاب لوازم آرایشی و بهداشتی
  • نداشتن رژیم غذایی مناسب
  • عدم استفاده از مرطوب کننده و آبرسان
  • عدم استفاده از ضد آفتاب
  • جدی نگرفتن عوامل خارجی تحریک کننده
  • پوشیدن لباس های زبر و ضخیم

عدم تطبیق لوازم آرایشی با پوست حساس، یکی از مشکلات رایج صاحبان این نوع پوست است.

 

چگونه از پوست حساس خود مراقبت کنیم ؟

برای مراقبت از پوست حساس، لازم است که  برنامه ی منظمی را در زندگی خود پیاده کنید . این برنامه باید کنترل علل های درونی و برونی ذکر شده در مقاله را در دست بگیرد. در اصل روتین پوست حساس، علاوه بر اینکه به معرفی محصولات مناسب پوستتان می پردازد، تاکید ویژه ای نیز به رعایت اصول تغذیه ای می کند برای آشنایی بیشتر با این روتین،‌ خواندن مقاله ی روتین پوست حساس را از دست  ندهید.

 

1 دیدگاه:

دیدگاهتان را بنویسید

ایمیل و شماره همراه شما هرگز نمایش داده نخواهد شد، وب سایت اختیاریست.

دیدگاه:پیام شما
نامنام شما
ایمیلایمیل
وب سایتوب سایت

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.